Mai tgok cni..~

14 December 2010

Saya Tak Romantik..~~

Salam...


Hye..ni entry ke-2 utk dairyku yg baru ini...dairyku yg lame telah dinyahkn dr sistem p'blogkn ini..huhu..urm..dairyku yg lame telah di delete...blog ini akn ku anggap sebagai dairyku coz aku mls nk tulis2 dairy lg dh..hehe

Harini nk ckp psl 'ROMANTIK'....korg rase korg romantik x?urm..aku rase aku cm x romantik pn...bf majok pon x pndai sgt nk pujuk2 ni...tp oleh krne syg aku pujuk jgkla...sbnarnye skrg ni bf sy tgah majok..tu yg tulis entry romantik ni...sy x romantik lgsg..n x pndai sgt nk pujuk2 ni...mesti dia bengang gile ngan sy kn...huhu...dh la dok jauh...sorg kt utara...sorg g dr selatan....haishh..pyah tol chenta jrk jauh ni...

Kawan sy suggest sy bagi munge & cokolat kt dia...tp now sy mmg tgah kering gilers repaire kete cumelku yg asek meragam je sjk akhir2 ni...cmmane sy nk pujuk dia ngan sume tu...haishhh...1 lg mslh..dh ade cara tp ngah kering laks...pyahnye la kl org lelaki majok ni ek..msg & cal byk kali pon tamo di angkat...ni yg rase nk nangeh n majok same ni...hadoiiiiyai...

Kat sini nk kongsi beberapa sebab knpe seseorg itu majok:-



1. Cemburu



Ya, ini merupakan faktor utama kenapa si Dia merajuk. Dia cemburu disebabkan ada sesuatu yang cuba mengambil anda dari dirinya. Seperti kawan-kawan, pekerjaan, keluarga dan sebagainya.
2. Tidak dapat apa yang diinginkan
Si Dia menginginkan sesuatu dari anda, tetapi anda tidak memberikannya. Sebagai contoh, Si Dia ingin memakan roti canai (kenapa pasal roti canai pulak ni?), tetapi anda tidak mahu, dan anda ingin makan benda lain. Jadi, si Dia pun merajuk sebab dia hendak jugak makan roti canai. Payah jugak ni.







3. Orang lain lebih hebat dari dia
Adakalanya dia akan merajuk untuk mendapatkan perhatian dari anda. Dan kadangkala, si Dia merajuk disebabkan ada sesuatu yang membuatkan dia berasa marah dan tidak selesa. Untuk mengubat perasaan dia itu, dia perlukan anda disamping dirinya tetapi dengan cara yang sangat berbeza.


Ya...mmg sah bf aku majok disebabkan cemburu dgn bos aku yg dh tua bangka tp still perasan muda lg...adoiii...bos aku ni pon satu gatalnye...dh ade bini yg g syiok kt haku ni watpe...sibuk2 lak nk ikot aku g bank...nyampah lak aiii...tp xkn aku nk marah dia lak coz dia bos aku...haizzzz....aku rase cm nk benti keje arini jgk bile jd bnde2 cmni...uwaaaaa.....=(

Now nk kongsi cmmane cara nk memujuk lak:-



1. Terangkan perkara sebenar



Adalah lebih mudah berkata benar dari berdusta. Ceritakan kepada si Dia apa yang berlaku pada anda dan tanya pada si Dia kenapa dia merajuk. Berterus teranglah (baca tentang 5 Tips Dalam Berpasangan) dalam perhubungan anda. Janganlah berselindung. Dengan mengwujudkan budaya bertanya dan berkata benar ini, dapat mengeratkan perhubungan kerana, anda mengambil berat si Dia. Ini juga bermaksud anda menunjukkan bahawa anda menyayangi dia.




2. Bertolak ansurlah dan bijak dalam membuat keputusan



Memang sukar untuk kita bertolak ansur tetapi tidak bermakna kita kalah sekiranya kita mengalah. Dalam situasi sebegini, anda haruslah bijak dalam membuat sesuatu keputusan. Sekiranya si Dia merajuk dan anda tidak berjaya memujuknya, gunakan gaya anda yang tersendiri dalam memujuk hatinya. Dengan ini, anda kelihatan bijak dalam membuat keputusan.




3. Ucapkan kata-kata "manis"



Manis tidak semestinya manis bukan? Ketika si Dia tengah merajuk, cuba anda bergurau senda dengan dia dengan menggelarkan si Dia, "bucuk", "comot", "manje" dan sebagainya. Dalam pada itu, selit-selitkan ayat-ayat power anda dalam perbualan tetapi masih mengekalkan perkataan-perkataan manis seperti yang saya sebutkan tadi. Adalah amat kelakar bagi saya sehinggakan saya pun sedang tersengih pada ketika ini.




4. Nyanyikan lagu buatnya



Ha…tips ini merupakan bagi saya tips yang paling ultimate. Kalau ditanya, berapa ramai yang sanggup nyanyi untuk kekasihnya? Pernah tak anda menyanyikan lagu untuk kekasih anda? Mungkin jawapannya ramai yang mengatakan tidak. Tetapi, saya pernah. Saya tidak berkata bohong. Saya pernah dendangkan lagu kepada kekasih saya. Dan kami siap berkaraoke di dalam phone lagi. Kami berduet bersama-sama. Adakah si Dia akan tersenyum dan ketawa? Sudah pasti ya. Kerana dapat mendengar suara buah hatinya menghiburkan dirinya. Tidakkah ianya menggembirakan? Sudah pasti senyuman terukir di bibirnya.


Cmmane sy nk terangkn pd dia sdgkn dia lgsung xnk angkat fone bile sy cal...sedih2...urm..ape2 pon xley nk diterangkn la lau cmni... macam nk ikot je tips yg no.4 ni...m'nyanyi utk si dia t'syg...urm...tp nk nyanyi lagu ape ek...cm malu pon ade..nnti tibe2 sore jd x sedap cane...urm...cubela jela utk si dia...Moga si dia t'buka hati...'sayang...jgnla majok lg dah..sy xde ape2 perasaan pn kt si tua bangka tu' ( cume di hati tidak b'peluang nk diluahkn dgn kata2..)

07 December 2010

1 Muharam 1432 Hijrah bersamaan 07 Disember 2010~~~

Salam semua....
I'm new blogger here...hehe..actually bukan new...sblm ni mmg dh ade blog juz diganti dgn yg baru aje ats sbb2 t'tentu..huhu..
Hari ni bermulalah tahun baru bg bulan islam iaitu 1 Muharam 1432 Hijrah bersamaan 07 Disember 2010...skjap je dh nk abeh pon tahun 2010...thun depan dh 2011....owh tdk...maken ari umo maken mningkat...urm..trime jela hakikat..huhu..
Mase skola2 lau time thun baru islam cmni aku slalu msuk p'tandingan nasyid...lagu wajib tiap2 tahun adalah lagu kt bwah ni...kire lgu feberet aku gk la mse kecik2 dulu...hehe...so, mari kite b'nasyid jap..=)

Satu Muharram Detik Permulaan


Perkiraan Tahun Islam Hijrah




Perpindahan Nabi dan Umat Islam
Dari Kota Makkah ke Kota Madinah

Atas Keyakinan dan Iman Yang Teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu
Rela Berkorban Harta dan Nyawa
Demi Menegakkan Islam Tercinta

Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan

Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman 


Ok2...stop layan lagu ni ek...now citer psl 07 Disember lak...sbnarnye 07 Disember 1983 hari Rabu jam 9.30am adalah tarikh lahir aku...kbtolan thun ni jatuh hari yg sama ngan smbutan awl tahun bln islam lak..so,azam thun ni cm byk ckit n b'kobar2 mahu ditunaikan...moga t'capai ape yg diimpikan pd tahun ini & semoga ianya dimakbulkan tuhan...amin...

Tahun ni xde smbut2 besday pon...juz dok kt umah je coz 'chenta hatiku' jauh tdk ada di depan mata...nk balik umah ateh pon mls...so,lepak kt umah sorg2 n msg2 wif 'chenta hatiku' sajes...my housemate sume kuar p dating mklumle boypren sume dok dkt...aku gak la yg boring dok umah je...haishhh...pasrah jela...

Actually, byk yg mau di share...tp jap lg la smbung balik...mau p menunaikn perkara yg wajib sebentar...