Mai tgok cni..~

27 January 2011

Bila Lelaki Kehilangan Tulang Rusuk~~

Tadi mase tgah cek email de t'bace email yang ini..jom kongsi same2 ea...



WANITA: Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini? 
LELAKI: Kamu!!!
WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa? 
LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti) Kamu, tulang 
rusukku.


Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, 
Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang 
rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi 
merasakan sakit di hatinya...

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk 
sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan 
masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi 
membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan 
cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai 
menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA 
lari keluar rumah. Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak 
cintakan saya lagi!!!".

LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga 
berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang 
rusukku!!!"

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat.

LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang 
telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air 
mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad
untuk berpisah. "Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi 
Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing". 

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha 
mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi 
sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai.  
LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di 
hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA. 
  
Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana 
banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah 
dinding pembatas.

LELAKI: Apa khabar? 
WANITA: Baik... Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang? 
LELAKI: Belum.
WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan 
kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu 
nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah. 
WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal.."

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang 
korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan 
kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah 
kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia 
patahkan.


Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai. 
Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang 
dikemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah 
terlambat...

*********************

Kerana itu...jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh 
hati... Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata 
yang  diucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? 
Jika merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.
Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan 
akibat yang akan diterima?? 

**sama2 kita renungkan..

Majok le..saya tetap sayang~~

Ni entry lg satu...lupe lak nk post td...hehe

Si mat ery ni...kuat tol majok sejak akhir2 ni...geramnye laaaaa...adoiiiii...bile tnye apesal kuat majok sgt ni??? dia leh jawab sbb kecik2 x suke majok so dh beso ni biala kuat majok ckit...huh...ngade!!!!!! menci r cmnih...

Ngajok r smpai esok pon...arini dh x larat nk pujuk dh...nk tido plak...



**************************



**wlpon mara dlm ati tetap syg...xpela syg kamu majok la puas2..wlpon kamu slalu majok sy tetap syg kamu sorg jer...

sekian...

Jagung ohh Jagung~

Salam...

Harini  hari khamis...td baru lepas bace yasin aktiviti setiap khamis mlm jumaat kecuali bila diberi 'cuti wajib'..now baru habes mkn jagung beli kt psr malam td...huhu..sejak 2 menjak ni xtau la kuat tol aku mkn jagung rebus...bleh dikatakan tiap2 hari la jgk mkn jagung ni...skali mkn 2 biji lak tu..ha...teruk x teruk kemaruk ni...huhu...tp aku juz mkn jagung je ea..no nasi or another food...




Antara khasiat makan jagung ni ialah ia melawaskan kencing...memang betol la pon coz akibatnye sejak akhir2 ni aku mmg kerap mengulang ke tandas...huhu...mmg lawas betol la...

Keburukan jagung ni plak x dpt nk dikenal pasti lagi...nnti la bru nk skodeng...

Now dh rase mcm nk tido...arini letih byk keje n caket pale...salam...

25 January 2011

31 Januari 2011~

Salam hari selasa... :)

Tadi bangun pagi tibe2 tingat 31hb ni result temuduga SPA nk kuar..bulan lepas aku p interview nye kt Pusat Temuduga SPA kL...mse nk p interview tu cm klako jgk la coz aku ni xtau jalan..nseb baek kwn aku tnjuk jalan..pastu smpai hari yg di tunggu tibe2 jalan yg ditunjuk oleh kwn aku tu ttup...gelabah puyuh le aku time tu wat u-turn tah dkt mane2...tp alhamdulillah ALLAH permudahkn jalan aku jmpe jgk pusat temuduga tu seb baek x sesat...lau x meraung kt KL tu sorg2...terus trg aku mmg kurang b'jalan..jalan nk p kL pon smpai skrg x hapal2 lg wlpon dh dok cni dkt belasan thun...caye x?? tp mmg ini la aku...lau cuti aku bkn p merayap cm org laen dok memerap kt umah adela...cian...

Aku harap rezki aku murah thun baru ni...tp lau dpt mcm x sure nk p ke x coz ade la 2,3 sebab musababnye  yg xley p...urm..xpela,rezki ade kt mane2 pon yg pnting rajin usaha n x mlas...chaiyok!

K...sambung balik wat keje...keje..keje..keje!!! i love my job...huhu...salam

24 January 2011

T!R@M!SU~~

Salam...

Alhamdulillah dh settle sume keje utk harini...td dinner mkn yong tau fu..kenyang sudaaa..hehe..amalan diet sdh bpe hari ditinggalkn ni..ape sudah jd..okeh2 las mkn mlm utk harini ea..start from esok n esok n esok program diet b'mule kembali..now bru siap kemas2 bilik yg mcm dh b'sepah sgt je...seghabukkk wei...huhu..

****************

Tiramisu!!!..korang layan x drama ni...lakonan pierre andre ( tah betol ke x eja nme mamat ni bntai je) & sharifah amani...mantop..dua2 pn aku suke je..hehe..aku baru 2,3 minggu la layan drama ni...baru2 start aritu x amek kesah pon...tp dh start tgok 1,2 episod cm bes lak...so skrg dh jd kewajipan di tonton tiap2 hari..kwn si melur yg mamat becok tuh klako lak dia...t'kekeke aku gelak lau tgk drama nih..ley la release tensen kt tmpt keje ckit...so mesti layan smpai last episod..x sabo nk tgk ape akn jd..huuuu~


Ha..ni dia antara pelakon drama ni...actually drama ni dh start bulan Dec 2010 lg...aku je yg t'lmbat sudaa..hehe...layan jela ek..tp mcm x b'kenan je tgk pic ni..tgok la si abg pendek tuh...pelok2 lak si amani tuh..haishh..~


****************



Taraaaaaaa....kenalkan ni la kekasih hatiku...kwang3...encem x..encem x...kui2...perasan sudaaa...lau en.kekasih tau ni mau majok mamat tu...huhu...ceeeeeewon...i lebiu!!!


Ciwon agggg...adeh...tgok lesung pipit dia...cumey sungguh kan..kan...choi siwon ( super junior ) mmg tgah melotop2 mamat nih skrg...cm goreng pisang panas...sbb tgah panas ag lau x panas nnti xtau le..kiki


Ciwon aggg...jgn mara ea...malam nih kite layan tgok pic ciwon jap...



Yang ni mcm kurus ckit...myb tensen putus cinta kot...hehe...serkap jarang tah pape je..mne tau org tu diet ke kn...


Okeh..this is da last ciwon utk mlm ni...ngeh2...sy bukan memuja juz suke tgok dia aje ea..huhu



****************

Sudaaaaa....udah2 la tu berangan tgok pic ciwon yg encem lg putih melepak ni...huhu...ceeeewonnn sy yg sbnar pon dh ckup encem dh...b'syukur dgn anugerah yg di beri..hehe...td dh p hentian kajang carik tiket utk cuti2 malaysia raye cina nnti...alhamdulillah tiketnye still ade n dh beli pon...selosai satu bab...moga selamat smpai disana n selamat pulang ke bangi ni smule...harap urusan & perjalanan b'jalan lancar n dipermudahkn...aminnn...

K la...stop kt cni dl...nnti m'bebel byk2 boring lak..huhu..babai...




22 January 2011

Nasi Goreng Sardin..~

Salam hari sabtu wat sume...

Harini xtau la nk p merayap mane ek..rase cm bosan lak...selalu lau xde g mane2 balik umah akak kt semenyih..tp mggu ni mgkin x kot tp xtau la jap2 lg ni..

Tadi celik2 mata terus t'bayang nasi goreng sardin...nyum2...bes kn lau dpt mkn ns.goreng tu pg2 cmni..huhu..org laen kl tito mimpi kekasih hati...aku pn kdg2 mcm tu gk..tp mlm td mimpi ns.goreng sardin lak..hehe...ape kes? mungkin dh lame sgt x mkn ns.goreng tu kot..

(Sori la ea..pic ni copy from tenet...so,daun tu xtau la daun ape cm x bes je dok kt ctu kn..hehe)

Bangun awal pagi tadi terus p mndi n pas mndi terus ke dapur tgk ape yg ade...sedih je bile tgk byk brg xde kt dapur so angan-angan nk wat ns.goreng sardin pn t'kubur la jwbnye..urm..

Nampaknye pagi ni juz mkn roti jela 2 keping wif air milo...nak kuar beli brg malas betol..tabiat aku mmg mcm ni kl dh dok dlm umah nk kuar balik tu payah le sgt2...tgkla kl rajin ptg2 ckit baru kuar...

Ok...stop kt cni dl ade keje ckit nk wat...salam..

20 January 2011

D.3.M.@.M~~

Salam sume...

Harini cuti sempena thaipusam...aku x g mane2 pon juz dok kt umah je...nk dating pon en.kekasih jauh...arini aku demam...dr mlm td dh sbnarnye badan rse laen mcm...rase panas n seram sejuk..so,mlm td pnye la awal giler tido x silap dlm kol 8 lbih kot...mata pnye la ngntok coz mkn ubat..mule2 x budget pon nk tido coz tgh b'msg wif en.kekasih..baring pnye baring skali t'lelap sedar2 dh kol 12 so smbung jela tido terus..hehe

Bile bangun pagi td panas dh kurang..igtkn dh ok le tp upenye pastu panas balik ngn selesema siap b'air biji mata ni...adoii..bersin x benti2...hmmm..en.kekasih ckp sy demam rindu coz tiap2 bulan mesti demam...mne de istilah demam rindu kn..cume sy ni je antibodi x kuat kot tu yg cmni..xley kene ujan ckit mesti demam...penat ckit pon demam..huhu...lembik sgt..

Lau mak ade kt cni kn best....hukhuk...hmmm..

19 January 2011

Mood : Kerinduan~~

Salam & gud morning....

Harini mood aku adalah dlm kerinduan pada si dia...urm...wat keje n wat ape2 pon sume dk t'igt akan si dia...cmnila kl dh b'cinta jarak jauh...redha & pasrah akan dugaan yg telah diberikan...so aku kongsikan puisi jiwang kt bawah ni..puisi ni aku amik kt tenet tp dh di ubah ckit ayatnye mngikut kesedapan bahase aku...hehehe...layan~~


Rindu




Saat ku jelajahi tepian jalan itu
Seakan kusedari akan hadirnya dirimu

Berjalan disampingku...tetapi Bisu..

Saat kutatapi dada langit yang membiru
Kubayangi dalam angan dan mimpiku
Untuk selalu bertemu denganmu

Saat kudengar dendangan lagu
Kuinginkan nada dan irama gitarmu
Yang Kau dendangkan hanya untukku

Saat kumasuki tidur malamku
Kumimpikan kau dan aku bertemu
Lalu ingin kukatakan padamu
" Sayang... Saya Rindu Kamu... "









Jiwang tak puisi ni...hehe...bolehlah kan...urm...en.kekasih sy suke maen gitar..so dia slalu send lagu2 yg dia wat pd sy..n kdg2 dia send video yg dia wat...ley tahan gk jiwang mamat tu..bile nk tido sy dgar la n mula berangan x b'tempat..huhu...tp bile gadoh lantak la jgn kate lagu gmbo pon tamo tgk dh..tah pape tah kn...










K la..nk wat keje jap..nnti smbung lg...babai...




18 January 2011

Ape dah jadi~

Hehehe....

Apa dh jd ngn blog aku ni...huhu..tula gatal sgt nk tukar background kn dh jd cmni...mcm cacat n x cukup sifat je blog ni rase...ape yg x kene tah...urm...serabut lak nengoknye...xpe...nnti de mase edit lg...ngeh2..

MukaBuku....

Salam all...

Gudmorning...pagi2 dh layan blog kn..tgah keje pon ley curik2 bukak blog xpe amik mood jap nk wat keje..huhu... mukabuku telah ku hapuskan...bkn ape kdg2 aku rase mukabuku ni terlalu byk mnyakitkan hati...mmg hepi sbnarnye melalui mukabuku ni la dpt jmpe balik member2 skola n kolej yg dh lame x jumpe..tp kdg2 mukabuku ni mcm mnyusahkn ape x nye tiap2 hari ketagih je nk bukak pdhal xde pape pon...





B'fikir sejenak..knape mukabuku mninggalkan kesan yg hebat kpd umat manusia zaman skrg...ketagih!!!!..buang masa!!!!..jual bodi!!!!!..merosakkan hubungan!!!!!...aku pnh tgk la mukabuku sorg bdk ni..xtau ape ade kt fikiran bdk tu smpai lurah dendam pon sggup tunjuk kt org dlm muka buku tu...lpas tu bile lelaki2 gatal komen tau marah lak..mak ayah dia xtau ke..mesti sedih kl mak dia tgk dia mcm tu...ape motif dia wat mcm tu..aku yg pmpuan ni pn malu nk tgk...aku ni pn bknnye baek sgt tp taubatla dik oiiii..simpanla yg tersurat & t'sirat tu utk suami je...hmm...dahsyat sgguh taktik kafir lakhnatullah nk merosakkn akidah n pemikiran org islam...urm...

Putih x gigi aku...hahaha...gunalah ubat gigi colgate...hehe...xde keroje nmenye nih..ngee~


Ape2 yg jd pon smmileee sokmo dgn wajah yg sntiase b'seri...mgkin ade hikmah di setiap ape yg telah ditetapkan..


Silentttttt!!!!!!!! Mood silent adalah pengubat segala2nya...wat mase ni biarla aku b'diam diri je...mgkin dgn b'diam diri ni adalah cara terbaek utk mgatasi semuanya....biar ape org pk n kate tp aku ttp syg dia...

K la...xley m'bebel byk2 coz tgah keje..nk smbung prepare dokumen utk audit...salam...=)

17 January 2011

Lif3 Must Go & On ~~~~

Salam...

Harini perjalanan harianku berjalan seperti biase..ape2 yang t'jadi pon Life Must Go On..setiap hambe ALLAH itu harus redha & terima setiap ketentuan yang telah di tetapkan olehnya..Aku cume perlu kuatkn semangat..

Pagi2 mcm biase la bgun siap2 p keje...keje arini pon oke2 saje cume mcm mnyampah ckit coz cari dokumen sume x jumpe...aku xtau la clerk sblm ni wat keje mkn gaji buta ke ape...aku bkn nk ckp aku baek or perfect sgt wat keje..kdg2 tgah keje ade gk curik tlg ckit2 tp agak2 la..keje biarla siap n teratur..aku mmg pantang org wat keje b'terabur n ikot dan je ( ni bahase aku la korg xtau cane ek..huhu)..

Wat filing pon b'terabur...mmg mnyusahkan tol la..pagi2 bos suh aku prepare dokumen utk di hantar pd secretary cmpany...cane la nk anta lau dokumen yg dieorg mtk byk xde...statement bank xde..resit2 pon xde..geram tol aku..carik pnye carik td last2 bnde laen lak yg jmpe..aku jmpe financial statement thun 2007 & 2008 dlm drawer staf lame..itu pn b'terabur x b'binding lgsung..dokumen penting yg cmtu ley dia letak ikot dan je..dh byr puluh2 ribu kt org wat audit ley dia biar cmtu je..adoiii...

Last2 td carik pnye carik x jumpe gk statement utk setahun tu aku wat jela surat request bank statement kt bank...ni dh wat surat ni xtau la responnye bape lame lak..hmmm...pening aku..caruman KWSP lak...ley plak byar kwsp staf lewat 2,3 bulan..gaji org dh potong tp kwsp x p bayar...cane tu...x faham ke dia prosedur kwsp tu cane..bos ley relax lak sggup je byar penalti lewat bayar tiap2 bulan...pehal lak cmtu..lau aku jd bos aku potong gaji clerk lame tu biar dia alert ckit..huhu

Urm...macam2 hal kt ofis baru ni..praktikal staf lak slalu msuk lmbt..lau ofis lame aku yg straight tu dh kene potong dh elaun..tp bos aku yg baru ni rilex je ley bagi penuh lagi..hmm..pndai2 korg la budak2..korg wat hal report korg pon ade hal jgk la cmtu...tp ape2 pon aku suke keje yg skrg ni...sbb xde org tua gatal...hahaha...sgt2 selesa wat keje x kene kacau...ngeee~


Lagi satu yg aku krg senang ckit arini dgn kate2 seseorang..aku tau dia syg aku tp kdg2 nasehat dia tu dh melukai hati aku...aku hormat dia sebagai seorg kakak..tp wlpon kakak b'ckp tu biarla b'alas n tdk melukai hati org laen..dia bleh ckp aku ni mcm org bodoh mgharap bnde yg x pasti n dia ckp en.kekasih selalu bg alasan yg x elok dlm perhubungn...kecewa aku..akak, akak x kenal pon dia cmmane so please jgn ckp cmtu..terok sgt ke aku ni sbb mnunggu en.kekasih n tidak bg peluang pd org laen..dia x memahami mslah kami so tlgla jgn ckp yg bukan2..igt senang ke kasih syg & cinta tu nk b'alih arah dlm sekelip mata..aku dh cube kn tp ttp x b'jaya..bg akak mgkin sng tp tidak sy..bile sy t'serempak suami akak bwk pompuan laen pnah ke sy kutuk suami akak..x penah kn..malah sy ajar akak utk b'hias cntek utk jd tatapan suami akak..ajar akak pkai mcm2 biar nmpak cntek..ajar akak makeup spye suami akak x lari matanye utk menatap akak...hmm...letihnye nk mnjage perasaan org sdgkan org lgsung x tau nk mnjage perasaan kite...


Ok...itu saja luahan rase utk harini...smbung esok2 la plak...mata sudah ngantok mau tito..huhu...nite..=)

07 January 2011

Mini Pelamin~~


Salam...

Firstly,nk kongsi psl perasaan ckit..kadang-kadang manusia sentiase lemah,khilaf dan tidak sedar dgn kesilapan yang dilakukan...akan tetapi haruslah sntiase bangkit bila di beri peluang..berubahlah dari yang baek kepada yang lebih baek dan bukannya berubah menuju ke arah yang tidak baek...ALLAH sntiase memberi peluang kepada hambanye yg sntiase mengakui setiap kesalahannya....

Secondly plak nk share psl my e-day...perancangan awal igtkn nk wat majlis merisik je dlu then 2,3 bulan lepas tu bru b'tunang...tp bile dibincang2 balik myb wat skali je merisik n tunang jimat kos n tenaga coz bkal tunang aku jauhnnye nun di utara...kami pon setuju jela...mse majlis tunang tu nnti aku dok berangan nk wat mini pelamin..huhu..tema aku adalah purple putih..tp hntaran purple silver..langsir pon aku igt nk wat purple putih jgk..mak ckp nk support jgn mak wat2 lupe dh la ea..hehe..so,td adela search ckit deco mini pelamin mne la tau bleh di buat pnduan ke...jom kite share same2 pic nye ek..=)



Pelamin yg ni aku paling suke coz dh sesuai ngn tema aku..cume rsenye perlu di edit ckit coz ade smthing yg aku krg b'kenan kt c2..huhu..







Yang ni aku suke gak..plg suke ngn bebola bunga dia tu..comey sgt hijau + putih...rse cam hirup udara yg segar je..i like!



Yang ni ok la tang butterfly dia tu..aku igt nk beli butterfly colour purple nnti..lau aku letak butterfly beso kt mini pelamin aku tu nnti mesti mizbutterfly jeles kn...peace..


Ni pon ok gak..tp xtau la ape yg nmpak serabut ckit kt c2..mgkin byk bunge kot..





Yang paling simple n save budget...tp rsenye elok ditutup ckit dinding umah tu ngn tirai...baru cumey..heee~


Aku cume harap sumenye b'jln dgn lancar n t'makbul mngikut perancangan yg telah ditetapkn...moga kami tabah & sabar mengharungi dugaan yg dtg...kami hnye merancang tp tuhan yg menentukan...moga diperkenankan...aminnn....

Kadang-kadang aku rase mcm aku ni kuat sgt berangan...jgn jd mcm angan2 mat jenin sudeh le..huhu

K la, nk smbung bace novel AD + IZ...best novel tu...len kali sy share yg laen plak ek...nite...=)






Aku hanya seorang @N@K...~

Adab/Tanggungjawab seorang Anak terhadap Ibubapa


Ibubapa mempunyai kedudukan yang tinggi lagi mulia di sisi Allah swt.Merekalah yang menjadi sebab kelahiranya anak-anaknya. Mereka lah yang memelihara, mengasuh serta mendidi anak-anak itu dengan sempurna, termasuklah makan minum, pakaian, lindungan dari segi keselamatan serta kasih sayang. Segala pengorbanan kedua ibua bapa terutama ibunya tidak ternilai besarnya jika hendak di balas. Jasa ibubapa adalah amat banya.

Di dalam hadis-hadis disebutkan beberapa dosa besar yang dinyatakan oleh Nabi saw secara tertib:

1. Mempersekutukan Allah
2. Derhaka kepada dua ibubapa.
3. Cakap bohong atau persaksian bohong

Antara adab/tanggungjawab seorang anak terhadap ibubapanya adalah seperti berikut:

1. Sentiasa taat dan patuh terhadap suruhan /ajaran ibubapa. Sesuai dengan perintah Allah swt supaya pertama-tamanya beribadat kepadaNya dan selepas itu taat kepada kedua ibubapa.
2. Hendaklah bercakap dengan lemah lembut dan suara yang rendah ketika bertutur dengan ibubapa. Jangan sekali-kali membantah dan mengherdik mereka dengan apa jua perkataan kerana perbuatan itu ditegah Allah SWT .
3. Sentiasa hormat dan kasih sayang kepada kedua ibubapa.
4. Jangan sekali-kali menderhaka kepada mereka, kerana derhaka kepada kedua ibubapa adalah suatu dosa besar. Anak yang tidak mendapat keredhaan ibubapnya akan tidak mendapat keredhaan Allah dan ibadatnya tidak diterima Allah swt.
5. Sentiasalah mendoakan dan meminta keampunan untuk mereka, sama ada mereka masih hidup atau setelah mereka meninggal dunia dengan berdoa'
" Ya Allah ampunilah dosaku dan dosa kedua ibubapaku, rahmatilah kedua-duanya sebagaimana mereka memeliharaku pada waktu kecil"
6. Hendaklah memanggil ibubapa dengan panggilan yang disenangi mereka.
7. Gembirakanlah hati ibubapa dengan menolong kerja rumah di samping melayani dengan penuh kasih sayang (jika tinggal bersama) atau dengan memberikan apa juga bantuan mengikut keperluan yang dihadapi semasa menghadapi saki baki hidupnya.
8. Ucapkan salam dan pohon kemaafan kepada ibu bapa ketika bertemu dan berpisah dengan mereka, kerana mungkin salah seorang darinya (anak atau ibu dan bapa) akan meninggalkan dunia yang fana ini tanpa dijangka.
9. Muliakan sahabat-sahabat ibubapa, hubungkan tali silaturrahim dengan keluarga dan sahabt-sahabat mereka.
10. Apabila mereka sudah lanjut umur (tua) dan uzur, hendaklah dipenuhi segala keperluan mereka. Selalu menziarahi mereka kerana dengan ini boleh menghibur dan mentetenteramkannya, sebagai melahirkan kesyukuran kepada Allah terhadap jasabakti yang telah dapat dinikmati.
11. Apabila ibubapa meninggal dunia, anak hendaklah membanyakkan berdoa untuk keselamatan dan mendapat rahmat dari Allah, banyakkan bersedekah dan membacakan ayat-suci Al Quran untuk dihadiahkan pahalanya kepada mereka. Semua kebajikan yang dilakukan akan diterima berterusan pahalanya untuk mereka di sisi Allah swt. Inilah satu kaedah yang berterusaa yang menghubungkan antara anak dan ibubapa walaupun jasad mereka tidak ada lagi.

*** Biar la aku bersedih asalkan ibu gembira....aku hanyalah seorang anak yang sentiase mengharapkan ibunya sentiasa gembira dan bahagia..


Saya bukan seorang yang KUAT..~~

Salam...

Hari ni ari jumaat 1st dlm thun 2011...jumaat pertama ni dh dtg 1 mslh...hmmmm...masalah oh masalah...wat aku tensen je rase...ntah knape ko selalu mngekoriku....kdg2 aku rase x mampu nk hadapinye dan mau lari jauhhhhhhhhhhhhhh...jauh spaye aku xkn hadapinye lg...

Lari sejauh mane pon xkn dapat mnyelesaikan mslah ni...ntah knape bile ade mslah mcm ni hati aku mmg x tenang...rse gelisah je...nk marah n mcm2 p'kara buruk lagi...kdg2 aku rase mmg aku x kuat dh nk hadapi sume ni...someone pnah ckp kt aku ALLAH akn mnguji seseorg itu mngikut kemampuan dirinya...

YA ALLAH...KAU TABAHKANLAH HATIKU & KAU KUATKN LAH SEMANGATKU UTK MENGHADAPI HARI2 YG MNDATANG...AMINN..

02 January 2011

R@t!b C!nt@~

Saat Ratib Cinta bergema,


Aku tertunduk kaku,
Memikul labuhan dusta dan dosa semalam,
Merenung mencari kembali lambaian kasihNya,
Setelah melewati silam yang kelam suram.

Saat Ratib Cinta bergema,


Titis-titis air mata rindu mengalir lesu,
Terhimpit antara keluh kesah dunia yang tidak pernah sudah,
Merenung mencari kembali lambaian kasihNya,
Setelah silam durjana mematikan hatiku.

Saat Ratib Cinta bergema,


Terpaku aku di hamparan sejadah rindu,
Meniti sepertiga malam yang kaku bisu,
Menanti sinar cahayaNya menyuluh,
Suram hati yang gersang tanpa kasihNya.

Ratib Cinta akan terus bergema,


Tanpa jemu dan lelah,
Menanti pengampunanNya,
Kerana aku tahu Dialah segalanya.

Ya Allah,


Andai ini Ratib Cinta terakhirku,
Ampuni segala khilaf semalamku,
Ya Rabbi.




 * Aku jumpe ni mse dok skodeng iluvislam..meh kongsi same2..

Selamat Tinggal 2010 & Selamat Datang 2011~~

Salam 1 Malaysia...=)

Selamat Menyambut Tahun Baru 2011..tahun baru...azam baru..keje baru...bf baru wlpon yg lame...huhuhu...umo pon baru...uwaaaaa meningkat setahun umo ku..dh tua...tp alhamdulillah aku masih lg b'nafas sehingga ke hari ini..terima kasih ya ALLAH...

Apa azam tahun baru aku thun ni???? urm...rasenya azam thun lepas pon mcm tdk t'capai je lg  tp ade 1 yg dh t'capai...syukur alhamdulillah..moga smpai ke syurga hendaknye...

Kalau la aku ckp azam tahun baru aku tahun ni nk 'gila2 keje' ok x..huhu...apesal nk gile keje lak...sbb p'tamanye nk kumpul duit byk2 sbb nk tawen...owg pompuan pon kene kuarkn duit byk gk oke wlpon hantaran pihak lelaki yg sediakan ( ini b'dasarkan pngalaman yg dh aku dgar )...sbb yg ke-2 nye lak aku dh falling in love wif SAGA FL....akan t'capai kah impian aku ini...tggu & lihat jela...aku cume mampu merancang & b'usaha...selebihnya tuhan yg tentukan...ape yg dh ditetapkan akn ku tempuh n terima dgn redha....

Comey x saga ni..hehe..moga impian jd kenyataan..chaiyok!


Pandangan dari depan ~~


Tahun 2010....byk kenangan pahit dan manis aku pd tahun lepas...antara yang pahitnya  terlantar kt icu kerana demam denggi b'darah...dua2nya merupakan kenangan yg x akan aku lupekan smpai ke akhir hayatku ini...mcm2 betol yg jd tahun lepas...huhu...

Tahun lepas jgk sahabat karibku Sayra telah selamat diijabkabulkan bersama pilihan hatinya...Tahniah sayra...Moga Bahagia Selalu & Berkekalan hingga ke akhir hayat...=)


Aku harapkan pada tahun ni aku masih mampu untuk menghadapi sume ujian dan dugaan yg dh ALLAH tetapkan wat aku...moga aku lebih tabah...tabah dlm sume ujian...ditetapkan iman...ditinggikan lg tahap kesabaran...dimurahkan lagi rezki...dipermudahkan segala urusan kerjaku di tempat baru ini..dan semoga 'chenta hatiku' smpai ke tahap seperti yg kami harapkan...insyaALLAH..