Mai tgok cni..~

30 May 2011

Aishiteru :)

Assalammualaikum...

No bebel-bebelan harini juz nk post 1 lagu utk santapan halwa telinga...hehe..lagu ni kuks dgr tiap2 ari..wajib!


Aishiteru.. :)

26 May 2011

Aku & Kedai Buku~~~

Assalammualaikum...

Lunch td xtau nk p mane kuks p kedai buku baru kt deretan kedai baru kt sek 8 Bandar Baru Bangi ni..dan lunch td jgk kuks dh berjaya habeskn note rm50 utk beli 2 buku ini...bagusnye!!!beginilah sy lau dh msuk kedai buku...haish...xpe utk menambah ilmu xpe ea pd kuks tidaklah di kira membazir...huhu..so,jom kite tgk ape kuks dpt kt sane...

Buku ni byk yg tersurat & tersirat didalamnya...bukan utk org yg selalu mengabaikan solat je ea..utk panduan diri sendiri dan sesiapa yg rase teringin nk perbaiki diri ke arah yg lebih baek disarankan beli buku ni..ok, kt bawah ni antara isi kandungan yg terdapat dlm buku ni.

1. SOLAT TETAPI MENGUMPAT
2. JASAD SOLAT, FIKIRAN MENERAWANG
3. SEKSAAN KE ATAS ORANG YANG MENGABAIKAN SOLAT 
4. SOLAT MENGHARAPKAN PUJIAN 
5. SOLAT TAPI SOLATNYA SIA-SIA

Rasenye cukupla 5 kot..lau nk tau lebih terperinci elok beli...banyak faedahnya buku ni...solat bukan sekadar solat je ea..kene jage lidah & tutur kata,perbuatan,hati dan yg sewaktu dgnnya..mungkin ada yg rase riak dan berbangga dgn diri sendiri kerana 'saya' x pernah meninggalkan solat tetapi lidah lgsung tidak dipelihara..setiap hari ada saja kata2 busuk & iri hati terhadap seseorg..solat ikhlas kerana ALLAH dan diri sendiri bukan utk menunjuk pd org laen bahawa 'AKU TAK PERNAH MENINGGALKAN SOLAT'..setiap makhluk yg dicipta ada lebih dan kurangnya..sebab tu ade ulama' yg berkata ''org perempuan lebih ramai yg msuk neraka kerana ape??'' rasenye x perlu dinyatakn juz fikir2lah sendiri..memang Syurga & Neraka hanya tuhan yg menetapkannya tapi kita perlu bersedia..( juz utk muhasabah diri sendiri tidak dituju pd sesiapa pn..perbaiki diri kpd yg lebih baek)


Ok...ni buku yg ke-2...tujuan beli buku ini adalah nk buat bunga telur sendiri...konon-kononya la...huhu...xtau jd ke x ek??lom cube lom tau kn..jd tu insyaALLAH jd coz tgn ni xdela kayu sgt...cuma riso xde mase je..xpe, w'll se later ok...actually cari buku laen tp x jumpe so rembat dl yg ini..hehe..

Ok..nk smbung wat keje smula...salam... :)



24 May 2011

Nur Kasih~~

Assalammualaikum...

Harini xde nk membebel byk2...juz hati ni x sabar nk tgok 'NUR KASIH' kt pawagam..dgar citer best!! xpe,lau org kate x best pn kuks tetap nk tgok gak...hehe..ikotkn ati mau saje pegi skrg tp en.kekasih bilang tggu dia dtg 31hb ni..urm...agak2 de lg x tayangan dia time tu ek...xpe,pasrah jela xtau dpt tgk or x..



X sabar nk tgk Adam & Nur...dan paling istimewe adik mia..huhu..nk tgok...nk tgok..nk  tgok..Kuks kn sejak dr mula mmg suke tgok tiq a.k.a nur tu..x kesah la org nk kutuk dia ape2 pn..setiap perbuatan buruk or baek seseorg hanya Allah yg mampu menilai & menetapkan hukumannya..kita dok sibuk2 usik hal org yg diri kita tu dh sempurna sgt kew??hmm...ape2 jela ek..



P/S : Semakin dkt ngn mjlis pertunangan ni rse mcm makin mls nk wat persiapan..nape ek??lg satu..tabiat tido maken mnjadi2 lak sjk akhir2 ni...huhu...

19 May 2011

Hamek kau!!

Meh nk share smething kt sini...jom kita lihat beramai2 ea..zassss!









Hamek kau penangan KIT KAT ni..ape menatang kt dlm KIT KAT tu..awas pd sesape yg suke mkn coklat ni ek..seb baek la den ni x mkn sgt coklat2 ni..huhu



18 May 2011

Kisah kawan & kawan saya...~

Assalammualaikum...

Selamat pagi semua...salam hari rabu & selamat bekerja...semalam coti syok kn maen tido jela kejenye..hajat hati utk menyiapkn keje yg blom siap kt umah tu t'tangguh oleh kerana syaitan tido yg b'maharajalela kt mata ni...so,mlm baru wat keje tu..en.kekasih ckp ''xpe syg,ckit2 lame2 jd bukit..wat slow2 satu hari siap satu pon dh oke''...apedia bnde alahnye yg di buat ni nnti bru share ea...

Now kuks nk citer psl kawan kuks..de la sorg kwn pmpuan ni..kuks kenalkn dia ngn kawan ofis kuks...dieorg pnh kbtolan t'jumpe sekali...kawan ofis kuks ni mmg dh tgkap cintan ngn kwn pmpuan kuks ni...suke habesss...sbnarnye dlm hati kuks ni nk kenalkn kwn ofis kuks ni ngn gugurl yg sorg lg...tp dia dh tgkap lentok ngn kawan pmpuan kuks tu..ape bleh wat kuks pon tlg2 la ape yg patot...

Alkisahnye...mule2 kawan pompuan kuks ni bg respon yg oke yg x bape nk oke sgt...sblom tlg ape2 yg patot tu kuks tanye kawan pompuan kuks tu dl..nk x kawan ngn bdk ni??...then dia senyum2 malu ckp 'oke'..org tua2 kate lau senyum2 tu tndenye setuju..maka b'mula la p'kenalan dieorg..

Kawan ofis kuks ni pon msg2 n calling2 la ngn kawan pompuan kuks ni..satu yg kuks x bape b'kenan ngn sikap kwn pompuan kuks ni dia ramai kwn lelaki..awal2 lg kuks dh pesan lau x suke ngn org jgn bg harapan pd dia..pd mula2 tahap p'kenalan dieorg kawan ofis kuks ni mmg tiap2 ari cal n msg kwn pompuan kuks ni..dia ade la bgtau kdg2 kwn pompuan kuks ni respon ok kdg2 x..urm..kuks pon x faham...lau x nk kawan or x suke nk b'kawan ngn seseorang jgn bg harapan...

Kawan pompuan kuks ni bleh dikatakn cantekla jgk tp without makeup rse2nye biase je..bg kuks org yg naturally beauty ni tnpe secalit makeup lg cantek sbnarnye...nape ea kuks rse kwn pompuan kuks ni t'lalu bangga dgn kecantikkan diri dia..cantek tu x bawak kemana pn sbnarnye..natural tu lah yg kekal abadi..

Sekarang!! bile kawan ofis kuks tu dh wat xtau kt dia baru dia nk t'hegeh2 carik bdk lelaki tu balik...dl mse bdk lelaki tu t'hegeh2 carik dia,dia layan nk xnak je...bila tnye ckp oke...tp mcm tu plak layanannye...kuks bkn nk mara kwn pmpuan kuks pon cme kesian je tgok member ofis kuks ni...lelaki tahulah ego dieorg cmmane kn?? dh tentulah tinggi..smpai bdk tu jiwa kacau angaukn kwn pompuan kuks ni...cian..

Kuks rase cm serba salah pon ade kenalkn dieorg...tp p'kenalan dieorg xde dlm planning kuks pn coz planning kuks laen..tp xpela,yg terjadi dh terjadi pon...now kuks pesan kt kawan ofis kuks tu 'ko kawan la ngn bdk yg btol2 sukekan ko'...pndai2 la dieorg settle sndiri...masing2 pon dh beso kn..

Buat kawan pmpuan kuks tu..jgn terlalu bangga ngn kecantikkan luaran anda..dalaman tu yg kekal abadi..sekali kite kecewakan hati org b'kali2 org kecewakan hati kita...pk2 lah sndirik...lau x suke jgn bagi respon lgsung!! better wat cmni drpd saketkn hati org...

Okela...kuks nk smbung keje balik ni...


Salam....



16 May 2011

Hobi baru...~~

Assalammualaikum...

Bos..tmpang b'blogging jap dlm seminit dua na...time keje ni kne mtk permission dl...hikhik...ngantok weiii....


Nak tau x hobi kuks ptg2 skang ni suke tgok Slot baru Akasia kt TV3 tu...NORA ELENA...sudah jatuh cinta sama ini drama...smbil dok skipping smbil dok layan drama ni..tayangannye bermula kol 7pm-8pm..drama ni start di tayangkn 9 mei aritu...

Drama tu adaptasi dari novel ni...'Kasih Yang Suci'..sape dh bace??angkat ibu jari kaki...huhu...kuks dh bace dh...memang best...tp lau tnye full criter dlm novel ni cnfirm b'campur ngn criter dlm novel2 laen..

Antara pelakon-pelakon yang menjayakan watak dalam drama ni ialah Aaron Aziz : Seth Tan, Siti Saleha : Nora Elena & Zul Affirin : Eid...oke stkt ni je kuks igt...yg laen x igt oke...sape nk tau lebih lanjut sila ngadap TV3 seperti waktu yg di beritahu td...jom kite layan tgok abg2 macho n siti saleha yg kiut lagi miut ni...huhu






Sinopsis Nora Elena :  Diadaptasi dari salah satu novel popular terbitan Karangkraf – Kasih Yang Suci, mengisahkan tentang perjalanan hidup NORA ELENA yang dihantui pengalaman pahit akibat dirogol 10 tahun yang lalu.

Walaupun sukar untuk melupakan insiden hitam tersebut, kini beliau selesa menjalankan kehidupannya seperti normal dan bakal mengahwini Idham. Namun, keadaan mula berubah setelah bertemu Seth Tan. Idham(eid) bercadang untuk membatalkan majlis perkahwinannya dengan Nora Elena setelah menerima satu panggilan misteri yang menceritakan perihal Nora Elena yang bukan lagi seorang perawan.

Lebih mendebarkan, Seth Tan menawarkan dirinya untuk menggantikan tempat Idham(eid) di dalam majlis perkahwinan tersebut kerana masa semakin suntuk. Apakah yang akan berlaku kepada Seth Tan, dan siapakah watak di sebalik panggilan misteri tersebut?

Nak tau lebih lanjut?? jom sama2 layan drama ni ek..maken lame maken hangat citer ni tau...x sabo nk menengoknye..tapi yg wajib, WAJIB didahulukan...maklumle tayangannye pd waktu kemuncak...zasssssss!!!! layan(mcm melodi lak).

Da2...smbung wat keje balik...td mtk permission ckp seminit dua...tp ni dh b'minit2 da...huhu...

Salam...

15 May 2011

Akhirnya...~~

Assalammualaikum...

Hai ebelibodi (tiru heliza jap)...huhu..semalam 14 May 2011 kuks p Teluk Intan,Perak..wedding ofismate lame..bertolak dr umah dlm kol 7.50am p umah kakak ofis..p wedding tu skali ngn dia..mule2 mcm xnk p je coz kuks x bape sehat..then after dipujuk2 kuks p jgkla..seb baek adik akak tu yg drive bkn kuks coz batuk kuks maken mnjadi2 plk sejak akhir2 ni...sore pn dh jd mcm ella..urm..pastu smpai umah kakak ofis tu katenye kne singgah umah ex-bos plak...mcm2 hal org tua tu..org dh lmbt lg la nk dilambat2kn lg...apelaaa...pk diri sndiri jek..kuks mmg x bpe b'kenan ngn 'org tua' tu oke..dh la gataii mulut celupor lak tu..eee...seb baek org tua lau x mmg aku mnjawab dh smlm..huh..wat org ilg mood pagi2 jek..seb baek sabo..

Ape2 pon Tahniah wat Marina & Najib..Selamat Pengantin Baru ea..tema dieorg hijau + putih smlm..cantek..tp perak tu punyela panas adeh....xde hangen lgsung...saket pale dibuatnye...huhu..

Dalam kol 2pm kiteorg gerak balik bangi smule...tp kami sempatla menyinggah ke jln TAR n jakel skjap...ALHAMDULILLAH...akhirnye jumpe jgk kaen yg kuks b'kenan & offcourse la colour pink n harga pn bleh la...huhu...malas nk crik2 dh sbnrnye sbb mse pn x byk dh de lg 2 minggu lebih je..actually kaen ni utk dibuat hantaran mse tunang nnti..mase kuks p jakel wif en.kekasih aritu colour pink yg ade x byk pilihan n wrne dia pudar sgt nmpk mcm buruk je..tp yg smlm kuks betol2 puas hati n  b'kenan..en.kekasih ckp beli jela lau dh suke..tp kuks tnye dia dl coz dia yg bg wit kn..hehe..

Oke...ni la kaennye..chiffon beaded..pic nye x bape clear...saje je wat cmni sbnarnye...huhu...harganye dlm RM200++...jakel kL de wat sales skrg sempena ulangtahun jakel KL yg ke4 tahun ni..sales b'mula dr 05 Mei-17Mei 2011..so sape2 yg nk shopen bju rye ley gk lau nk p skrg..de cabutan b'tuah lg..punyela ramai org smlm sesak nafas dibuatnye... 

K la...ni je entry utk hari ni kot...pewot dh lape la...sape la yg memasak kt area umah kuks ni bau kn maen menusuk kalbu lagi....huhu..kuks pon nk g masak gak la...hehe...

salam...

09 May 2011

Love My MAK very2 MUCH!

Assalammualaikum.....

SELAMAT HARI IBU wat ibuku ROKIAH@SPIAH BT MUDA yg sntiasa muda & wat semua kaum ibu di dunia ni...

Urm...dh t'lewat satu hari tp still nk wish gk kt cni coz 2,3 hari lepas xde mse nk on9...bkn sbb byk keje pon..tp sbb mghabeskn cuti dgn tidooooo....hahaha...caye x?? caye jela ek coz mmg tu hakikatnye...my sis ckp den gilo...tp itula yg t'jadi...xtau la npe cm letih bebenor rsenye...

Ape2 pon kuks xlupe kt my MAK kt kg n sempat wish kt dia smlm....sayu hati bile cal dia tgh basuh umah coz bru lps habes wat sdkit construction kt umh tu..cian mak..nk balik tlg pon bru cuti aritu xley cuti dh...next month nk cuti lg...xpe,seb baek de 3 org lelaki yg xbape nk gagah tlg mak...huhu


A Bouquet for my MAK...mak suke wrne ijau tp yg jmpe wrne warni jek..huhu...xdela, kuks juz bg kaen pasang n tudung je..hope mak suke n t'senyum lebor bile posmen anta bungkusan tu..rsenye esok smpai la...

Okela...nk smbung wat keje...salam...

05 May 2011

Jangan ditanya 'KENAPA' aku menangis..~~

Firstly,

AL-FATIHAH wat arwah ayahku yg kembali ke Rahmatullah pd 05 May 1987...arini genap 24 tahun...Semoga rohnya dicucuri rahmat...





Nukilan ini Khas Buat AYAH...

Ayah…
Dirimu ibarat sang awan
Sentiasa memayungi kehidupan kami
Yang senantiasa memerlukan dirimu
Saat sang suria memanaskan sinarnya
Kau tetap utuh berdiri disitu
Mencari rezki untuk membela nasib kami

Ayah….
Tidak akan hilang di benak kami
Tidak akan pudar dari pandangan kami
Betapa mulia hatimu
Betapa besar jiwamu
Menepis ranjau dan duri itu
Untuk mencari sesuap nasi buat kami

Ayah….
Kesabaran juga tetap terbatas
Meski diuji dan dicabar
Oleh karenah kami
Yang adakalanya nakal
Yang adakalanya tidak mahu mendengar katamu

Ayah…..
Pengorbanan mu tetap abadi dijiwa kami…….
Terima kasih AYAH…..
Semoga  ALLAH sentiasa mencucuri rahmat ke atas rohmu…Amin..


*****************************************************************

Kisah AKU yang rindukan Kasih Sayangmu


Pada 07 Disember 1983 hari Rabu jam 9.30am..lahirlah seorang put3 bongsu yg b'darah Melayu + Chinese + Sigh ke muka bumi ALLAH yang indah ini...

Beliau dibesarkn dgn penuh kasih syg seorg Ayah & Ibu bersama kakak2 yg laen dn juga nenek ( yg dipanggil Cek dlm bhse ganu ku )..Hidup mereka riang gembira dan bahagia wlpon tidak semewah kehidupan org laen...

Tetapi...tanggal 05 May 1987...kesedihan mula berlaku apabila seorang ayah yg merupakan ketua keluarga prgi meninggalkn mereka buat selama-lamanya...bermula dr situ kehidupan put3 bongsu sntiasa diselubungi kesedihan & dahagakn kasih syg seorang ayah...bila melawat pusara ayah air mata seperti sdh tdk dpt dipisahkn dr dirinya...

Put3 Bongsu ditatang bagai myk yg penuh oleh ibunya...tetapi tdk lama kerana selang beberapa tahun selepas itu ibu put3 bongsu b'kahwin laen dan mempunyai seorang adik lelaki....b'mula dr saat itu kasih tela mula dibahagi2kn..aku pasrah..

Sepatotnya put3 bongsu merasa gembira dgn kehadiran ayah baru...tetapi tidak...ayah baru tetap tdk dpt mggantikn tempat ayah kandung put3 bongsu t'sebut...wlbagaimanapon kehidupan tetap perlu diteruskan...

Sekarang ni put3bongsu sdh genap 27 thun pd 07 Disember yg lalu..sehingga skrg dia tetap dahagakan kasih syg seorang ayah...bila melihat kwn2 yg mempunyai ayah put3bongsu terasa amat sedih & terkenangkn arwah ayahnya..


Tetapi...ALLAH itu maha Adil...put3bongsu mndapat seorang ayah angkat...akn tetapi dia tetap tdk b'puas ati kerana dia tetap mahukan ayah kndungnye...inila manusia xtau nk b'syukur dgn setiap kurniaan tuhan..kdg2 put3bongsu b'pk, kenapa t'lalu awal ayahnye pergi mngadap illahi dan seperti menyesali takdir yg ditetapkn utknye...Astarghfirullahal'azim...knpe perlu b'pk begitu...b'dosanya put3bongsu....

Lebih kurang 4 bulan lg put3bongsu akn melangsungkn p'kahwinannya...beliau mnjadi semakin sedih apabila mngenangkn yg akn mewalikn pernikahannya bukannya ayah yg amat dirindui...tetapi pakciknya abg kpd ayah...semakin ari semakin terasa kehilanganmu AYAH...

Apepon yg t'jadi kita sebagai hambaNYA perlu redha dgn dugaan yg diberikan...jgn sesekali menyesali takdir yg ditetapkn...kepada teman2 yg masih mempunyai ayah hargailah beliau selagi masih ada & jgn sesekali mnderhaka pdnya...

Yang hidup tetap akn kembali padaNYA suatu hari nnti...tetapi yg hidup perlu sntiasa igt pd yg telah tiada & b'sedekah kpdnya...
Moga aku lebih tabah mgharungi liku2 hdup tnpe seorang ayah disisi..dan..Semoga roh ayah dicucuri rahmat dan  kami akn b'temu di syurga..Amin...